ΚΙΘΑΡΑ

Mαθήματα κιθάρας
Η κιθάρα είναι ενα απο τα δημοφιλέστερα  μουσικά όργανα ,για όλα τα είδη της μουσικής,κλασσικής και μή.Για αυτό λέγεται οτι είναι το ''κλασσικότερο απο τα λαϊκά και το λαϊκότερο απο τα κλασσικά'' όργανα.
Η κιθάρα υπήρξε έγχορδο μουσικό όργανο της Ελληνικής Αρχαιότητας, το οποίο ανήκε στην ευρύτερη οικογένεια της λύρας.Στην συνέχεια όμως εξελίχθηκε μέσα απο την μεγάλη οικογένεια των εγχόρδων με μπράτσο και ηχείο,όπως η πανδουρίδα ,τα λαούτα ,το σιτάρ κτλ. Αμεσος πρόγονος της θεωρείται το ισπανικό αναγεννησιακό έγχορδο ''βιχουέλα'' και τελικά μορφοποιήται στην Ισπανία απο τις αρχές του 18ου αιώνα μέχρι το τέλος του 19ου ,όπου ο κατασκευαστής Manuel Torres,σε συνεργασία  με τον κιθαριστή και συνθέτη Francisco Tarrega,δημιουργεί την κιθάρα που όλοι αναγνωρίζουμε σαν ''κλασσική κιθάρα''.
Στη σύγχρονη εκδοχή της, η κιθάρα αποτελείται συνήθως από έξι χορδές, ωστόσο συναντώνται και παραλλαγές με επτά, οκτώ, δέκα, δώδεκα και δεκαοκτώ. Η οικογένεια της κιθάρας περιλαμβάνει εν γένει αρκετά όργανα που εμφανίζουν παραλλαγές ως προς τη μορφολογία τους ή τον τρόπο εκτέλεσής τους. . Από το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή μουσικά όργανα, καθώς χρησιμοποιείται σε μια πληθώρα μουσικών ειδών, όπως η τζαζ, μπλουζ, ροκ, heavy metal, ποπ, λαϊκή, παραδοσιακή μουσική και ποπ ροκ, ενώ το κλασσικό της ρεπερτόριο αρχίζει απο τα τέλη του 18ου αιώνα και εξελίσσεται ιδιαίτερα στον 20ο αιωνα μέχρι τις μέρες μας.
 Θρυλικές μορφές κιθαριστών ,όπως ο Αndre Segovia,Julian Bream,Narcisso Yepes,John Williams κ.α.έδωσαν ιδιαίτερη ώθηση και χάρισαν αίγλη στο όργανο.

Η εξέλιξη της κιθάρας συνεχίζεται κατά τη δεκαετία του 1930 με την εμφάνιση της ηλεκτρικής κιθάρας, ένα είδος κιθάρας που χρησιμοποιεί τον ηλεκτρισμό για να παράγει ενισχυμένο ήχο. Η ιστορία αυτή αρχίζει με τον Λήο Φέντερ και τον ανταγωνιστή του, την εταιρεία Gibson. Στην πορεία αυτής της εξέλιξης δημιουργήθηκαν πολλοί υπότυποι κιθάρας, ο καθένας εκ των οποίων διαθέτει συγκεκριμένα τονικά, κατασκευαστικά και αισθητικά χαρακτηριστικά.

Multi-Arts

Multi-Arts
Καλλιτεχνικά Προγράμματα για παιδιά 3-13 ετών

MULTI ARTS SUMMER CAMP 2018

Επικοινωνία με το Ωδείο

Ωδείο Πεντέλης Τουρναβίτη
Κορυτσάς 1, πλατεία Νέας Πεντέλης
Νέα Πεντέλη, 15236

τηλ.: 210 613 3266
email:
odeiopentelis@gmail.com

Προβολή ΩΔΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΤΟΥΡΝΑΒΙΤΗ σε χάρτη